VARNA RABA INTERNETA PRI POUKU NA DALJAVO

Pri rabi interneta je pomembna tudi varnost. Če se vaš otrok pri svojem delu udeležuje videokonferenc, se morate najprej seznaniti, če zna določeno orodje za videokonference pravilno uporabljati (vklop/izklop kamere, mikrofona, uporaba klepeta). Pri otroku je potrebno tudi preveriti, ali pozna pravila vedenja (bontona) v videokonferenci.

V primeru, da otrok uporablja kamero, poskrbimo za nevtralno ozadje – najboljše prazna stena ali kakšna nevtralna slika (že npr. plišasti medvedek na polici lahko sproži norčevanje vrstnikov). Tako tudi zaščitimo otrokovo zasebnost in zasebnost svoje družine oziroma doma.

Prostor uporabe naj bo določen. Sprehajanje po stanovanju z vklopljeno kamero in mikrofonom se odsvetuje. Otroka tudi opozorimo, da naprav ne nosi na stranišče ali v kopalnico.

Snemanje pouka na daljavo ali snemanje učiteljev ni dovoljeno. Vseeno moramo otroka podučiti, da se kljub temu lahko zgodi, da ga kdo brez dovoljenja posname, zato se mora pri uporabi kamer in mikrofonov primerno obnašati.

Pri mlajših otrocih se svetuje spremljanje ves čas trajanja videokonferenc, pri starejših pa vsaj občasno preverjanje, ali vse poteka tekoče ter ali imajo kakšne težave. Če zaradi svojih obveznosti otroka ne morete spremljati v času videokonference, se svetuje, da se z njim o njej pogovorite kasneje. V primeru težav nato opozorite učitelja, ki vam bo pomagal težave rešiti.

Na svoj ali otrokov telefon namestite le tiste aplikacije, ki so nujno potrebne za izvedbo pouka. Pri namestitvi poskrbite za ustrezne nastavitve zasebnosti. Te naj bodo nastavljene tako, da otrokovi podatki ne bodo javno dostopni in se bo uporabljalo le tisto, kar želi učitelj. Za varnejše brskanje po internetu pa obstajajo otroški spletni brskalniki (npr. KidSplorer, ZAC Browser – za otroke z avtizmom), ki blokirajo neprimerne vsebine.

Pomembno je tudi, da če se vašemu otroku na internetu zgodi kaj slabega ali pa naredi napako, da ne odreagirate preveč burno, ga ne kaznujete ali odvzamete napravo, saj boste s tem dosegli le to, da vam naslednjič za težave ne bo povedal, vi pa mu ne boste mogli pomagati.

Čas, preživet pred zasloni, naj bo čim krajši, čas, ki ni namenjen pouku, pa naj otrok zapolni z aktivnostmi, ki ne vsebujejo naprav.

Vsaj eno uro pred spanjem naj otrok ne uporablja računalnika ali telefona, vsaj en dan na teden pa naj bo brez digitalnih naprav (tudi telefona in televizije).

Več pomoči in priporočil za starše najdete  TUKAJ , več informacij o varni rabi interneta pa na safe.si, varninainternetu.si in logout.si .

Ta vnos je bil objavljen v Za starše. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja